Наскоро ни дадоха страхотната идея и информация за нов формат, който дава възможност на студенти и младежи да изберат или проверят своя избор за кариерно развитие – на живо, в реална среда, от достоверен източник.

Това е утвърден в чужбина формат тип „Shadowing day”, който дава възможност на студент или младеж да прекара 1 ден като „сянка“ на експерт или работещ неговата желана, мечтана позиция, в избраната от него индустрия или компания.

Пример 1: Младеж, харесал идеята да работи като търговски представител, имащ бегла идея какво трябва да прави в ежедневието си като работа: Да прави срещи с клиенти, да води преговори и да печели нови обекти/клиенти. Може да се окаже, че освен това, значително време и внимание трябва да отдели на подготовката за посещенията, на статистиката, която съпътства тази работа и това, да се окаже трудно и неприятно за него. По-добре за всички би било да го има предвид от рано. 😊

Пример 2: Непопулярни длъжности или компании, които са свързани с различна дейност. Като банка, която е свързана само с икономически дейности, а всъщност има и редица ИТ длъжности и опции за развитие. Или позиция като „Експерт експанзия“ – ключова за търговски вериги в растеж, която би се харесала на комуникативен инженер, завършил Геодезия с желание за работа в имотния бранш. Тези кандидати рядко имат информация или разглеждат опцията за работа в търговска верига.

Пример 3: (Може би любимите ми) на теория ( или мит) „НЕтворчески“ професии като Software development или счетоводител, могат да се окажат изключително интересни или обратното – трудни, защото даден студент по счетоводство или програмист, си представя че след като завърши, ще го оставят да работи по специалността си. Но се оказва, че 30%+ процента от времето му е свързано и със срещи с клиенти, членове на екипа и креативно мислене в посока решаване на казуси за клиенти.

Примерите и заблудите, с които се сблъскват и младите при започването на своята кариера, и компаниите при наемане, са десетки! Затова и формати като „Кариерен компас“ са се утвърдили по света като ценна опция за:

          Спестяване на време (и нерви) на кандидати и компании

          Правилен избор на кариера за студенти и завършващи – преди да е твърде късно и болезнено за кариерно преориентиране

          Популяризация условията на труд и предимства на работодатели.

          Директен контакт с потенциални служители при привлекателен cost per hire 😉

 

Чудите се защо компаниите биха инвестирали в подобна кампания? Споделям обобщено от страна на компанията: Защото това е страхотен, неформален начин за:

         Популяризация на компанията като близка и подкрепяща младежите и студентите

       Популяризира дейността и работодателската марка на компанията

          Спечели „Посланици на компанията“ и „Разказващи“ за дейността и условията в компанията (Препоръката е най-силният канал за вземане на решение при работа).

          И разбира се, възможност за спечелване на амбициозни, проактивни и дейни таланти за компанията (Като канал за директен подбор).

  

Защо публикувам точно сега за Кампанията?

Защото е нов формат, който реализираме за първи път и в момента е в период на набиране на компании участници.

Включете се до 29 февруари като компания участник, с колкото пожелаете да популяризирате работни позиции, а ние ще Ви снабдим с всичко необходимо за перфектно провеждане. Инвестицията на време от Ваша страна е до 6 часа за 2 месеца, а на бюджет… Е, ще се радвам да Ви изпратим предложение 😉 Шегата настрана, абсолютно постижимо, а за много компании – символично. Особено спрямо ефекта от участието Ви.

Изпратете ни своите въпроси и интерес за участие на info@tothetop.bg и ще се радваме да се включите!