Създаване на стойност и пари

Паоло Руджери е управител и собственик на 13 бизнеса с над 350 служителя в цял свят. Наричан е още „топ лектор“, защото провежда от много въздействащи семинари и обучения, които подпомагат мениджъри на екипи от големи компании, собственици на бизнес и управители и мениджъри от средни и малки фирми.
Споделяме с Вас част от един текст, чийто автор е именно Паоло Руджери.

Текст за смисъла и връзката при създаване на стойност и пари:

Някои хора, които не са специалисти в паричните въпроси, вярват, че парите, които някой успее да има, са плод на случайностите на съдбата, като в случая с предприемача, на когото е хрумнала някаква гениална идея и внезапно станал свръх богат, други също така вярват, че парите се натрупват, откривайки някакъв фантастичен продукт, други, че парите идват от спекулации, от типа на тези на финансовите пазари, други дори (които със сигурност не се занимават с предприемачество) мислят, че този, който има пари, всъщност е забогатял, нарушавайки закона.

В действителност нито едно от тези неща не отговаря на истината. Със сигурност създаването на един фантастичен продукт може да ти помогне, но не е сигурна гаранция, че ще станеш богат.

Парите трябва а) да ги печелиш и б) да ги управляваш добре, така че да ти носят още повече.

За да печелиш пари, трябва да предоставиш на пазара един ценен продукт или услуга. Парите, които имаш днес, не са друго, а са индикатор на услугите или продуктите, които ти или твоята фирма сте били в състояние да предоставите на пазара в миналото.

Ако искаш да имаш повече пари, трябва да предоставиш по-голям обем от услуги/продукти, или да предоставяш продукти или услуги, които се смятат за по-ценни (и следователно могат да накарат клиентите да плащат повече за тях). Парите на практика се въртят около концепцията за ЦЕННОСТ/СТОЙНОСТ.

Същността на правенето на пари е да разбереш какво хората смятат за ценно!!!!  

Предоставяйки продукти или услуги, които другите смятат за ценни или адаптирайки своите продукти или услуги докато станат по-ценни за този, който ги използва, един индивид или една фирма може да повлияе на обема от пари, който инкасира.

Факт е, че първата тайна за правене на пари може да бъде сумирана в следните точки:

  1. Открий какво има стойност за потребителя, с когото си имаш вземане даване.
  2. Проектирай и създай продукти или услуги, които задоволяват тази потребност, или пък преработи своите продукти или услуги така че да станат носители на тази по-голяма стойност.
  3. Достави една услуга и отлично следпродажбено обслужване, така че тази стойност да може ефективно да се материализира за твоя клиент. По този начин той ще продължи да се възползва от теб дори и в бъдеще, а също и ще говори хубави неща за теб на другите хора.

Фактът, че в обществото съществуват хора, които печелят пари или „правят пари” без да доставят на пазара стойностни услуги или продукти, създава малко объркване по този въпрос и това може да въведе един предприемач в заблуждение.

Тайна номер едно за печелене на пари е точно тази: да разбереш, че ако искаш да изкарваш пари от твоята фирма, трябва да слезеш на арената и да се стремиш да предложиш на пазара нещо, което той смята за ценно/стойностно. В замяна на тази стойност, пазарът ще  бъде склонен да ти плаща пари.

Опитай се да откриеш какво има стойност за твоя клиент. Произвеждай и доставяй тази стойност на цена, по-ниска от тази, която клиента ще ти плаща. Управлявай остатъка от парите реинвестирайки ги в неща, които ти позволяват да доставяш още по-висока стойност (и съответно да имаш повече пари) в бъдеще.

Парите, които имаш днес представляват стойността, която си успял да доставиш на пазара в миналото.

Автор:
Паоло Руджери

Ако искаш да разбереш и повече по темата управление на хора и това как доброто лидерство може да доведе до още повече печалба на компанията, може да го направиш лично от Паоло Руджери на 12-и февруари. Той ще бъде в София и ще води семинара „Управление на хора“ в Интер Експо Център, където ще научиш:

✔ Кои са ключовите характеристики на Лидерите днес и утре?

✔ Как да задържаме и развиваме различните типове хора?

✔ Какво ни пречи, за да сме Лидер на практика и как да премахнем бариерите си?

✔ Как да генерираме чист ентусиазъм – Горивото на екипа ?

✔ Кое променя хората и какво истински ги „пали“?

Разгледай събитието на https://tothetopinternational.com/paoloruggeri-leadership/