Pipe System – инж. Николай Чомаковски (изпълнителен директор)

За Pipe Systems

Пайп Систем е изцяло българска компания, която стартира своето развитие преди 15 години, като малък склад за строителни материали в гр. София с 10 души персонал.

За този период развитието й е забележително – първо включва в предлаганите услуги извършване и на строително-монтажни работи по част ВиК, след това се добавя изпълнението на АПГИ (автоматични пожарогасителни инсталации – спринклер), едновременно присъствайки със собствен склад за ВиК материали на Българското Черноморие.

Следващата стъпка е утвърждаване на софийския строителен пазар като лидер в изграждането на ВиК мрежи и съоръжения и спринклер – компанията печели и изпълнява два от емблематичните търговски центрове в столицата – Парадайс център и София ринг мол.

Сред проектите, в които Пайп Систем участва са и много други знакови сгради, като Capital Fort и Брюксел център до Летище София, Соф тех парк – София, както и рехабилитацията на Централна гара.

Същевременно компанията работи активно в страната по проекти от голям мащаб като мегапроекта на ЛИДЛ България в с. Кабиле, АИКО Варна, Мол Марково тепе – Пловдив, рехабилитация на х-л РИЛА в Боровец, завода на Willi Elbe в Пловдивско, и много други.

Екипът развива успешно нишата на проектиране на ВиК мрежи и съоръжения и спринклер, с което затваря цикъла на услуги, които предлага в тази област – проектиране, доставка на материали, изпълнение и поддръжка.

С достигането на лидерска позиция в областта на ВиК / спринклер, компанията сменя своя фокус на развитие и поема в нова посока през 2017 г. – активно започва разработването на екип и проекти в областта на цялостното изграждане на сгради. Така, от подизпълнител, компанията се превръща в главен изпълнител.

На строителния пазар обаче Пайп Систем предлага нещо повече, а именно – строителен мениджмънт – услуга, която дава пълна прозрачност на инвеститорите относно проектите, които доверяват за изпълнение на Пайп Систем. Посредством тази услуга инвеститорът има пълен достъп до всичката необходима информация относно цена, срок, качество и материали за изпълнение на неговия проект още от етап оферта и през целия цикъл на изпълнение.

Бурния растеж на компанията – 100% увеличение на оборота за 2018 г. спрямо 2017 г. показва, че тя е на правилен път, и признанията не закъсняват. В края на 2018 г. в категория „Сгради Здравеопазване“ Пайп Систем печели приза „Сграда на годината“ 2018 с най-новата перла на здравните услуги в България – МБАЛ „Св. София“ – гр. София.

Тази награда мотивира допълнително за нови успехи. Към момента в портфолиото на изпълнявани проекти са иновативното училище Britanica Park School, впечатляващия бизнес проект Balkan Business center, които ще извиси снага до The Mall – бул. Цариградско шосе, уникалния офис и жилищен комплекс GORA (Green Offices and Residential Area) до Парадайс център, логистичния център на Sofia Event Group – SEG в с. Кривина, новото производство на Мони трейд (Cangaroo) в с. Требич и др.

Същевременно в компанията продължава успешно да функционира специализираното направление, което е ангажирано с проектиране и изграждане на ВиК инсталации и спринклер.

Към днешна дата компанията наброява 250 души собствен персонал и над 1000 допълнително привлечен ресурс от външни източници, и продължава да расте.

Повече информация за компанията може да намерите ТУК

* Oт младите специалисти в Пайп систем https://www.youtube.com/watch?v=edK3N4c3ZBA

За Инж. Николай Чомаковски

Инж. Николай Чомаковски е роден през 1972 г. в гр. Бяла Слатина. Средното си образование завършва в Бяла Слатина и веднага след това е приет във ВСУ „Любен Каравелов“, гр. София, със специалност „Промишлено и гражданско строителство“. Военното обучение го научава на дисциплина, на отговорност и също така да дава 100% от себе си в професията.

След дипломирането започва своето професионално развитие в структурата на Строителни войски, но бурните времена през 90-те предопределят пътя му и се насочва към набиращия тогава скорост строителен бизнес в страната. Първите му стъпки в тази посока са в Мраз АД (Братя Василеви ООД). Отначало се занимава с капитално строителство. В началото 2000 г. става част от екипа на „Металснаб холдинг“. Там трупа освен знания, и немалък управленски опит.

През този период започва съвместна работа със световния лидер в производството на пластмасови тръби за ВиК системи – PipeLife, Австрия, където научава много за търговията и изграждането на водопреносните и канализационни системи. След напускането на „Металснаб“ събира смелост да започне нещо мое – отначало в съдружие, а скоро след това и самостоятелно, като се насочва към изграждането на ВиК системи. Така се ражда проектът „Пайп Систем“.

През годините компанията развива освен направлението „търговия с ВиК материали“, и монтажно направление на същите, като последните 3-4 години добавя към портфолиото си и изграждане на пожаргосителни инсталации (спринклер). Сериозно се набляга и на проектирането и реинжинеринга, а също така и една нова услуга – пълен инженеринг в областта на ВиК инсталациите.

От две години компанията сериозно разшири своето портфолио и създаде и разви свое направление за цялостно изграждане на проекти от областта на високото строителство в качеството на строителен мениджър и главен изпълнител. В тази област, компанията вече има своите големи успехи, а именно – награда „Сграда на годината 2018“ – в раздел „Здравеопазване“ с новата перла в здравния ни сектор – МБАЛ „Св. София“ – корпус 2 – гр.
София.

С бързи темпове „Пайп Систем“ се разгръща на българския строителен пазар и все повече инвеститори се доверяват на опита и сериозния ни ангажимент за своите проекти.