COVID -19: Онлайн решения за работа по време на криза

Светът е изправен пред предизвикателството, наречено COVID-19 и правителствата по цял свят взимат все по- строги мерки за прекратяване на разпространението на заразата.

Това предизвиква затварянето на училища, а на компаниите по света им се налага да работят от вкъщи и да прехвърлят комуникацията със служителите си онлайн.

Всички се учим в движение как да се справим с настъпилата ситуция.
Наложената карантина и политиките за работа от дома до голяма степен повишиха търсенето на софтуери за видео и чат, които позволяват на хората да поддръжат комуникацията си, както обикновено.
В статията събрахме някои идеи, които да улеснят комуникацията Ви онлайн и да Ви помогнат в ежедневните задачи.

Google Hangouts Meet
Това е комуникационен софтуер продукт на Google.
Компанията реагира бързо и адекватно и даде временно безплатен достъп до премиум елементите на платформата си  за видеоразговори и конференции до 1 юли 2020. Важи за потребители от цял свят и намерението им е да помогнат на всички училища и компании, на които им се налага да прехвърлят комуникацията си онлайн.
Платформата позволява провеждането на бизнес срещи, лекции или обучения с до 250 участници едновременно, както и възможност за записване на онлайн разговорите.
Безплатният достъп до услугите се предоставя след регистрация в системата G Suite.

Допълнителните елементи, които са отключени  дават възможност за записване на срещите и запазването им в Google Drive за използване след края им, провеждане на онлайн бизнес срещи,  лекции или уроци с до 250 участници едновременно и излъчване на живо с достъп до 100 000 зрители за ”онлайн стая” .

Системата е много подходяща, ако използвате имейли към Google.

Microsoft  Teams

Това е подобна система на Microsoft, която представлява обединена платформа за комуникация и сътрудничество,и комбинира постоянен чат, видео срещи, съхранение на файлове и интеграция на приложения.
От началото на годината те отбелязват значителен растеж на потребителите, които използват платформата им.
Microsoft Teams е част от офис пакета Office 365 и изключително подходящо за тези, чиито имейли са в Outlook.
Моментално  можете да преминете от групов чат към видеоконференция с докосването на един бутон. Екипи от 10 или 10 000 души могат да се срещнат на едно място, без значение на колко места се намират.
Безплатната версия на Microsoft Teams ви позволява да имате до 300 членове (потребители) на организация. Междувременно платените планове дават възможност за неограничен брой членове.

Zoom.us
Zoom отново е система за корпоративни видео комуникации, с лесна, надеждна облачна платформа за видео и аудио конференции, чат и предлага дори възможност за уебинари. Платформата предлага функционален основен план безплатно с неограничен брой срещи, но с продължителност до 40 минути с трима или повече участници.
Тази опция би била подходяща за по-малките екипи. Ако Ви допадне и имате нужда от повече функционалности, можете да закупите разширен пакет с повече възможности.

Софтуерите за видео комуникация в днешно време са много и имате избор от много възможности за различни онлайн инструменти, така че ако търсите още идеи за комуникация, може да погледнете и следните:  Flowdock, GoToMeeting,Slack, WebEx и други.

Представените софтуери за комуникация онлайн ще Ви помогнат да работите заедно с екипа си, да обменяте идеи или просто да пиете кафето си заедно, докато работите, дори и от комфорта на собствените Ви домове.  Но ежедневната работа не е само това, нали?!

Ако често се занимавате с документи, ето една идея, която може да Ви улесни.
В настоящата ситуация, може би не е добра идея да разменяте документи за подпис, дори и по куриер.

Docusign.com
Docusign  е платформа, която дава възможност за изцяло електронно подписване на документи. Системата предоставя набор от интеграции за автоматизиране и свързване на целия процес на споразумение с документи.
Възможности:
-Електронен подпис – ESignature на DocuSign. Подписвайте своите документи онлайн.
-Управление на договори – DocuSign CLM – Спестява време, като автоматизира целия процес  при генериране на документи, сътрудничество и предлага централно хранилище за споразуменията Ви.

Ако все пак Ви се налага да разменяте пратки и имате нужда от куриер, вижте следната услуга:

Delegatecourier.eu
Delegate куриер изпълнява куриерски услуги, делегирани задачи, входиране на документи, бързи градски доставки за София със срок на доставка от 1 час до края на работния ден.

Предлагат и Безконтактна доставка – Пратката се доставя от адреса на изпращача до адреса на получателя без физически контакт, идеята е да се спази дистанцията от минимум 2 метра. Оставя се на определено за целта място (предварително обсъдено) без физически контакт от страна на куриера с изпращача или получателя на пратката. Комуникацията с куриер са осъществява само и единствено посредством телефонно обаждане и не се изисква подпис на устройството на куриера.

Аsana.com
Един от най-известните инструменти за управление на проекти, Asana позволява на потребителите да възлагат задачи на други членове, да добавят последователи към проекти и да следят сроковете. Той е много полезен като списък със задачи или календар за стратегическо планиране. Платформа, която подпомага поддържането на екипа организиран и свързан.

Dapulse
Dapulse е инструмент за сътрудничество, който помага да комуникирате, да задавате цели и да възлагате задачи. Голямото му предимство: той има страхотен визуален дизайн, така че е лесен за разбиране и работа.

ProofHub

ProofHub е инструмент за управление на работата, който предлага цялостен набор от функции за сътрудничество и управление на проекти. На тази платформа можете да организирате файлове, да планирате и наблюдавате проекти и да обсъждате с колеги.
ProofHub ви позволява също да преглеждате и одобрявате файлове чрез онлайн инструмент за проверка.

Google Документи
Инструментите за сътрудничество на Google включват услугите за Документи и Таблици, които са проектирани да позволяват на екипите да редактират файлове едновременно и да записват автоматично всички техни промени.

Как да избера?
Всичко зависи от Вашите индивидуални нужди. Ето някои критерии, които можете да използвате, за да определите най-добрата услуга за вашия екип:

– Насочете се към платформа, която предлага множество функции.

– Нека системата да е лесна на използване.

-Обърнете внимание на опциите за поверителност

– Изберете  облачна система, за да можете да я използвате навсякъде и да няма нужда да се инсталира на самото устроийство.

Click here to add your own text