7 основни съвета

за работата от вкъщи

по време на пандемията коронавирус

В разгара на новата пандемия от коронавирус, много компании прилагат доброволни или задължителни политики за работа от дома. Това означава, че много от нас се справят с необичайно предизвикателство: да работим от вкъщи за първи път, на пълен работен ден.

Дори и да Ви се е случвало преди да работите от вкъщи, може да се почувствате като в нов свят. За жалост не се знае колко дълго ще продължи настоящата ситуация – може още седмица, месец или повече.

Тези съвети ще ви помогнат да се справите успешно, както в работата си, така и в поддържането на психичното си благополучие:

  1. Облечете се!

Може да Ви звучи като незначителен съвет, но той е много решаващ. Звучи примамливо да стоите по цял ден по пижама, но според специалистите, това изкушение ще забави старта на работния ви ден и ще бъдете по-малко продуктивни.

Не е нужно да се обличате официално, колкото когато работите в офиса, но самото действие служи като сигнал, че е време да се събудите и да започвате работа. Не подценявайте силата на дрехите, които ще Ви помогнат ясно да начертаете границата между това да си на работа и у дома.

Да изглеждаме прилично може да изглежда като последното, за което да мислим, но е особено важно в такъв момент, когато разпадането на ежедневието Ви може да Ви накара да се почувствате откъснати от „нормалния си“ живот и „истинския“ свят.

Освен обличането, включете и други дейности относно външния си вид: вземете си душ, измийте косата си и сложете грим, ако правите това, когато ходите на работа. Не е нужно да се приготвяте като за работа в офиса, но грижата за външния вид ще Ви помагат да се чувствате по-добре и да бъдете по-продуктивни.

Освен това, само защото работите у дома, не означава, че никой от колегите няма да Ви види. Все пак вече е 2020 година и често се налага да сме на видео срещи.

  1. Изградете си лично работно пространство или офис

Едно от най-големите предизвикателства при работата от вкъщи е как да запазим работата разделена от живота вкъщи.

Ако не разграничите напълно работата и домашния живот, когато работният ден приключи, производителността Ви ще пострада и домашният Ви живот също може да понесе удар.

Вероятно сте свикнали да влизате в офис всеки ден, което прави разделението между работа и дом физическо, затова трябва да опитате да го пресъздадете,  доколкото е възможно, с определено физическо работно пространство у дома. Можете да ви се струва смешна идеята за отделна стая, която да бъде Ваш домашен офис, ако също като мен живеете в малък апартамент. Пиша това в стаята, която е моят офис, кухня, хол и трапезария, всичко в едно.

Решение: Ако апартаментът ви не позволява работното пространство да бъде в отделна стая си направете кът, но той трябва да се усеща възможно най-разделен от останалата част от дома.

Опитайте да направите работното си пространство удобно със стол, в който можете да седите по осем часа на ден и включете няколко декорации. Намерете зона с добро естествено осветление, ако е възможно. Дори ако обикновено не прекарвате много време на открито, загубата на времето, което прекарвате навън по време на пътуването си до работа, може да започне да ви тежи бързо и ще се случи още по-бързо, ако нямате естествена светлина.

Влизането в работното пространство, ще ви помогне да „включите“ и да започнете работа. От друга страна, оставянето на работното пространство отделено, също ще ви помогне напълно се „изключите“ от работата в края на деня.

Ако работите на маса, която трябва да използвате извън работа или стая, в която прекарвате много време, прибирайте работните си принадлежности всяка вечер, за да направите края на деня си отделно действие. Когато работих от вкъщи на последната си работа, работех на моя личен компютър, така че винаги внимавах да не забравя да затворя всички раздели и програми, свързани с работата ми, веднага щом свърши за деня.

  1. Работете в ясно дефинирани работни часове

Точно както разделихте физическото си работно пространство от дома, трябва да сте наясно кога работите и кога не. Ще сте най-продуктивни, когато поемете към офиса, а това ще е по-лесно, ако спазвате редовното си работно време. Ако Вашият график е съвместен с този на вашите колеги, прави всичко много по-лесно.

Най-голямата разлика между работата вкъщи и работата в офиса е, че Вие отговаряте за средата си и трябва да се отнасяте с нея отговорно. Ако почувствате, че удължавате работното си време, защото няма какво да правите вечер, кажете си, че е време да оставите работа, за да се презаредите и да започнете утре със свежи сили. Вярвате или не, работата ще си е там и сутринта.

Ако живеете с други хора, тази раздяла е още по-ключова. Общувайте с хората, с които живеете, за да установите границата на дома ви, а с началото на работния ден прекъснете връзката си с тях, така че да можете да намалите разсейването по време на работа. Разделянето на отделно време и пространство за работа ще ви позволи да присъствате пълноценно вкъщи.

  1. Изграждане на преходи към и извън работа

Сутрешното ви пътуване към работа не само Ви кара да пътувате от едно физическо място на друго, но също така дава време на мозъка Ви да се подготви за работа. Това, че не пътувате, не означава, че не трябва да правите еквивалентно действие, което да ви улесни в началото на работния ден.

Може би обикновено четете или слушате музика по време на пътуване, защо да не го направите и у дома. Може да прекарате известно време с домашен любимец или любим човек, може дори да добавите в тренировка в сутрешната си рутина (за предпочитане у дома поради новия коронавирус) или да отделите известно време за хоби (отново, уверете се, че е подходящо, като се имат предвид препоръките за здравето).

В другия край на деня вечерните пътувания правят обратното. Пътниците често вземат за даденост времето, което имат в колата или в градския транспорт, но в него те превключват от забързания работен ден и психически да се подготвят за вечерната си рутина. Не ви е нужен някакъв дълъг ритуал, който да сигнализира на мозъка ви, че се „прибирате“ от работа. Може да пробвате това, вярвам че ще е достатъчно – Приберете и почистите работното си място, а след това да смените дрехите си със домашни.

Ако се опитате да скочите директно от работа вкъщи, мозъкът Ви няма време да „натисне бутона за превключване“, което може да ви направи по-разсеяни обратно в личния ви живот.

  1. Не се разсейвайте със странични домашни работи

Разсеяността е едно от големите предизвикателства пред хората, които работят от дома си, особено хората, които не са свикнали с него. Това означава, че каквото обикновено си мислите, когато се приберете вкъщи след работа, сега е с вас и на работа. Човешко е да се разсейвате, но трябва да внимавате колко се оставяте да бъдете разсейвани.

Вероятно си правите няколко почивки през деня в офиса. Това е добре да се направи и у дома. Използването на това време за зареждане на пране в пералнята е добра почивка, но се опитайте да не гледате на новото си работно място като на възможност най-накрая да изчистите този килер или нещо друго, което ще изисква много време и концентрация.

В момента новините са най-разсейващи. Ако работите отдалечено заради новия коронавирус, проверката на актуализациите в новините за COVID-19 ще бъдат пред Вас. Добре е да сте информирани, разбира се, но също така е лесно всичко в главата ви да се превърне в каша.

Предлагам да си зададете таймери за всяка почивка, която правите. Не искате да се разсейвате прекалено много и да забравите, че работите, особено ако сте някой, който е податлив на разсейване всеки път, когато получи известие за новина. ИЗКЛЮЧЕТЕ ИЗВЕСТИЯТА СИ ПРЕДИ РАБОТНИЯ ДЕН. Новини ще има и след 17:00 часа.

  1. Общувайте, общувайте, общувайте

Ако обикновено не работите от вкъщи, може да срещнете трудности в първите дни. Ключът към разрешаването на тези трудности е да общувате често с Вашите колеги и най-вече с мениджъра. Направете си план с тях кога и колко често ще се чувате, за да обсъждате статуса на задачите по които работите, кога ще се правят отчети на работата и др. Направете си план с всеки, с когото общувате на работа.

Този план вероятно ще се промени с времето и това е добре. За всички ни това е нова ситуацията, в която се намираме, затова не забравяйте, че може се върнете и да промените плана, ако възникнат проблеми. Ще се сблъскате и с уникални предизвикателства, когато се опитвате да вършите работата си дистанционно, което може да варира значително в зависимост от вида работа, която вършите. Не се колебайте да се свържете със същите хора, към които обикновено се обръщате за помощ – дори и да не сте в същата сграда като тях.

Не се придържайте само към текстовото общуване с колегите си. Най-добрите начини за комуникация от разстояние си остават видео разговор или обикновен разговор по телефона. По този начин ще намалите чувството за социална изолация, която настъпва при работата от вкъщи.

  1. Не забравяйте да се социализирате

Когато целият офис изведнъж започне да работи от вкъщи, Вие всички отрязвате много от случайните социални взаимодействия, с които сте свикнали през целия ден, които пък са Ви помагали да разрушавате монотонността на работата.

Хората забравят, какво е да бъдат около другите, защото именно малките разговори и случки поддържат дните ви интересни и предотвратяват усещането на „хамстер в колело“, когато работите от вкъщи и живеем в изолация.

Борете се с това, като разговаряте с колегите си през целия ден чрез обаждания, текстови съобщения, видео разговори или каквато и да е комуникацията. Ако обикновено питате колегите си за техните уикенди, продължете това. Ако обикновено обсъждате някоя тема с тях, продължавайте да го правите. Тези малки взаимодействия ще изминават дълъг път, но това не означава, че са невъзможни.

Ако сте свикнали да ходите на обяд заедно, може да си организирате видео-разговор, докато обядвате. Тези почивки са жизнено важни дори и без да напускаме дома си.

Много от нас се чувстват тревожни и несигурни, изведнъж изолирани в домовете си. Не се колебайте да се свържете с колега, само да поприказвате.

Всичко това не се отнася само за работния ден и хората, с които работите. Може да не се срещнете с приятели на вечеря след работа, но можете да организирате група от хора, с които да обсъдите книга или телевизионно шоу. Не е нужно дори да планирате толкова много: Със  семейството ми живеем в различни части на страната, но често коментираме и гледаме телевизионни предавания заедно.

Когато хората са изплашени, е по-важно от всякога да достигнем, да се свържем и да се грижим един за друг.