4 начина да докажете своята продуктивност

при работа от вкъщи

Като човек отдаден на работа си, не е лесно да докажеш, че си продуктивен и че инвестираш нужното време в работата си от вкъщи.

Следващите редове не съдържат трикове как да заблудим хората, за които работим, а как да бъдем наистина такива, за каквито се представяме.

Не че Вашите колеги и мениджъри се съмняват във Вас, но когато са свикнали да Ви виждат всеки ден в офиса, понякога не могат да си представят как работите усърдно от вкъщи. Ако те самите не са свикнали да работят от разстояние, може да им е трудно да повярват в засилената продуктивност от вкъщи.

Ето няколко стратегии за това как да общуваме с мениджъра си и да не губим неговото доверие. Разбира се, основната стратегия е добре свършената работа, която никога не остава незабелязана.

  1. Бъдете отговорни и отзивчиви

Това означава, че трябва да сте на разположение през работно време на своя телефон, имейл и да отговаряте възможно най-бързо, когато получите съобщение или обаждане. Не е нужно да оставяте работата си и веднага да се захващате с новата задача, а просто да отговаряте възможно най-скоро с реалистична времева рамка за изпълнението на новата задача.

Често обикновен отговор като този върши страхотна работа – „ Съобщението е получено и тази задача, която ми изпратихте ще бъде завършена в рамките на 2 часа“. От там нататък остава да спазите крайният срок.

Нека Вашият мениджър е спокоен, че може да разчита на Вас и да има яснота как да планира разпределението на задачите в екипа.

  1. Не актуализирайте статуса на задачата много често

Въпреки че може да си мислите, че е добре непрекъснато да споделяте с шефа си статуса на задачата, с която се занимавате в момента, какво правите и как протича реализацията на проекта, не го правете. Все пак сте наети да вземате решения и да вършите работата си, ако ви е дадена зелена светлина да работите от вкъщи, то значи имате гласувано доверие, че можете да управлявате собственото си време. Да изпращате често имейли към шефа си е ненужно и дори би предизвикало недоверие, че не може да свършите работата си сам.

Периодични актуализации са нужни, но като цяло оставете работата ви да говори сама за себе си.

  1. Останете концентрирани

Един от най-лесните начини да впечатлите мениджъра си e, когато имате възможност да се чуете и видите с него, да бъдете супер концентриран по въпросите.

Макар че е изкушаващо да вършите много задачи наведнъж, бъдете съсредоточени само върху видео-срещата си. Така ще сте в състояние да отговорите правилно, да допринесете с идеи и да получите важна информация – всичко необходимо, за да помогнете на своя екип.

Също така, опитайте се да „пристигате“ на срещи няколко минути по-рано, тъй като това ще Ви даде шанс да участвате в разговори, които обикновено се провеждат, докато се очаква всички участници да се включат. Това е шанс за споделяне на информация относно проектите, по които работите и да попитате как върви работата при Вашите колеги или просто как са. Освен това, ако работите на пълен работен ден от вкъщи, това е шанс Вашият екип да Ви опознае и в друга светлина и да разбере, че не сте от хората, които избягват задачи, а могат да разчитат на Вас.

  1. Не вземайте допълнително задачи само, за да докажете, че работите много

Може да ви звучи като страхотна идея да предложите да работите по допълнителни проекти, с цел да помагате на своите колеги, защото сте токова продуктивни, че можете да поемете тонове допълнителна работа! Включването на допълнителни задачи между основните, които изпълнявате, може да Ви отнеме крайния успех. В най-добрия случай, ще свършите всичко, но това вероятно няма да е най-доброто на което сте способни. В най-лошия случай, няма да може да изпълните всичко в срок и Вашия мениджър ще започна да се съмнява в способността Ви да вземате решение и управлявате проектите си.

От компанията са Ви се доверили, че можете да управлявате времето си правилно, затова избирайте много внимателно допълнителните задачи и отговорности, които поемате. В случай, че искате да включите допълнителни задачи, се консултирайте с мениджъра си .

Не е лесно да се докажем от разстояние. Но ако се съсредоточите върху резултатите си, винаги сте на разположение, работите върху изграждане на добра връзка с ръководителя и колегите си, никой няма да постави под съмнение Вашата продуктивност или способност да вършите работата си от разстояние. Това е и шанс да изпъкнете, тъй като много от колегите Ви ще използват възможността да свършат домашни или лични проекти, които са отлагали, възприемайки работата от вкъщи като отпуск. Не правете тази грешка и усилията Ви ще бъдат възнаградени!