Кой е най-желан работодател сред РАБОТЕЩИТЕ хора в България.

Най-желаният работодател сред РАБОТЕЩИТЕ хора в България е Hewlett Packard Enterprise ЕООД. SAP България ЕООД е втора, Ви Ем Уеър България (Vmware) трета.

Това показаха резултатие от ПЪРВОТО и единствено по рода си национално проучване, за “най-желан работодател сред РАБОТЕЩИТЕ хора в България – Employer Of Choice”, оргаизирано от To The Top Agency.

Своеобразния ТОП 10 допълват  Кока – Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България АД (4), Лидл България ЕООД & КО. КД (5), България Ер АД (6), Софарма АД (7) , Нестле България АД (8), Банка ДСК ЕАД (9) и Луфтханза Техник София ООД (10).

Статитстиката на „Националния статистически институт“ показва, че общия брой на заетите лица към 30 Ноември 2018г. ,   е 2 193 508, от тях в периода 14 януари – 15 май над 14 000 души от всички градове попълниха онлайн анкета, класирайки рабтодателите в класация ТОП 50.

Employer Of Choice се провежда веднъж годишно, предоставяйки ценна информация за компаниите, как биват възприемани като работодател сред работещите хора в България.

Първата част от въпросите включва анализ на професионалния опит на кандидата, а втората оценка на избрания от тях работодател. Оценява се култура, лидерство, социлана отговорност, репутация, работна среда, възможности за кариерно развитие, заплата, сигурност, продукти, услуги и др.

Employer Of Choice класира работодателите в България според общия брой точки, като алгоритъмът следва броя на хората, гласували за тях, оценки на въпросите, за които е установено, че са подходящи чрез предварителни изследвания и фокус групи.

Проучването протече основно чрез таргетирани кампании в социалните мрежи и по e-mail, паралелно с тази за „Най-желан работодател сред СТУДЕНТИТЕ в България“ – Graduate Survey.

Анкетираните по собствено желание отделиха между 10 и 15 минути от времето си, за да отговорят на 40  до 52 въпроса според демографския им профил.

Employer Of Choice е чудесен инструмент за компаниите, които искат да разберат, какъв е имиджът им като работодател сред обществото. Проучването дава стабилна основа на всяка компания, която иска да оптимизира бюджета си за подбор и задържане на заети хора, чрез пълна информация за имиджа им като работодател.

Всяка компания може да поръча индивидуален подробен анализ. Така фирмите получават предимство,  да насочат усилията си, към минусите превръщайки ги в плюсове, за да станат предпочитан работодател за качествените кадри в България.

Често се получава разлика, между това какво е мнението ни за нас като работодател и идействително как хората приемат компанията ни като такъв.

Всяка компания или фирма, независимо дали го желае или не, притежава свой собствен имидж. Това е изградената идентичност като работодател. Когато се замислим за него, вярваме, че той зависи от нашите настоящи служители, но забравяме за другите носители на мнение.

Това биха могли да бъдат бивши служители, стажанти, доставчици и партньори, които също така разпространяват активно информация за процесите в нашата компания. Те са част от групата, оформяща нашия имидж пред света, разпространявайки всичко, което чуят в офиса, като не рядко това е конфиденциална информация.

Последните години се забелязва тенденция, все повече компании да обръщат внимание на имижът си сред обществото и по-специално, как биват приемани като работодател. Те от своя страна спормират екипи, с цел подобряване на имиджа сред студенти, работещи и най-вече сред собствените им служители.

Нивото на безработицата в България почти удари дъното, като това се отрази и на пазарът на труда. „Битката“ за качествени кадри става все по-сериозна, подтиквайки работодателите да стават, все по-креативни при създаването на мотивационни програми, инициативи за бъдещи и настоящи служители.

„Измервайте всичко което можете, за да проследите как върви управлението на вашата работодателска марка, като ви препоръчваме горещо да използвате вътрешни и външни проучвания“ – Ралица Генчева Employer Brand директор на Employer Of Choice за България.

Интересно е да се отбележи разликата в проучванията Employer of Choice (работещи хора)  и Graduate Survey (студенти) в България.